понеделник, 20 октомври 2008 г.

Можем ли да се храним здравословно?

В клуб “Мотто” се състоя дебат на тема: “Искаме и можем ли да се храним здравословно?” В дебата взеха участие Мария Чернева – БНТ, проф. Стефка Петрова – Национален консултант по хранене, представители на здравната комисия към Народното Събрание, здравни експерти и представители на неправителствения сектор.

Получи се диалог между специалистите по хранене и
законодателите, които също така са и лекари. Дискусията беше във връзка със законите за здравословното хранене при децата и възрастните. Дебатът организиран от радио RFI осъществи плодотворна връзка между представителите на законодателните институции и специалистите по хранене. Отбеляза се, че за в бъдеще всички нови наредби, които излизат ще бъдат синхронизирани и консултирани със специалисти.

През изминалите седмици имаше много дискусии във връзка със затлъстяването при българските деца – ние сме в средните проценти на тази статистика в сравнение с другите развити държави. В хода на дебата се изясни, че всъщност специалистите по хранене не са против тестените изделия – банички, кифлички и пр.

реклама
Децата имат нужда от тях, защото те съдържат полезни съставки за растежа им. Акцентът падна върху ограничаването на сладките, тестените и мазните изделия. Изтъкна се, че тези храни не са опасни, тъй като децата имат повишена обмяна на веществата и бързо ги изгарят. Чуха се и мнения на Асоциацията за защита на потребителите и производители на хлебни изделия, които блестящо защитиха своята позиция. Не може категорично да се твърди, че тестените изделия са вредни. Важно е възпитанието в правилното хранително поведение, което е грижа и отговорност на всеки един от нас. Трябва да знаем кога и как да приемаме съответните хранителни продукти.
Д-р Атанас Щерев твърдеше, че в България по-скоро има проблем с недохранването (10-12 % ) от децата не получават храна три пъти дневно. Социологът Кольо Колев пък изтъкна, че 60 % от умрелите хора са с мозъчно-съдови и сърдечно-съдови заболявания.

Проф. Божидар Попов – председател на Българското дружество по хранене и диететика, Ръководител в катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет взе отношение по темата: “Проблемът е в образованието – да не се превръща в навик нездравословното хранене. Това се възпитава в семейството, от родителите. По-добре е децата да се хранят по няколко пъти дневно, по-често и по-малко отколкото да се вечеря обилно. Разбира се важен е и двигателният режим.”

Мария Чернева закри дебата с многозначителното: “Да попитаме индустрията как може да се осъществи здравословното хранене?”

Пречистете и обновете организма

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!



figurata.com

Няма коментари: