понеделник, 20 октомври 2008 г.

Диета или разделно хранене

Не харесвате фигурата си? Смятате, че сте дебела? Колко диети сте изпробвали? Отслабвали сте, но сте наваксвали теглото си отново. Или пък сте решавали, че ви е трудно да спазвате диета? Така или иначе диетата се е проваляла. Поради самото си естество краткосрочните диети или диетите за отслабване предварително са обречени на неуспех.
Тук е мястото да споменем, че самата дума “диета” означава начин на хранене., т.е това е храната, от която се нуждае всеки организъм, за да бъде здрав и издръжлив.Тя въобще не означава да се гладува и да се измъчва организма. В разговорната реч, тази дума е станала нарицателна за “отслабване”. Терминът “наказание” е много подходящ за съвременния смисъл – да ядеш по-малко с едничката цел да се опиташ да намалиш теглото си. Стремежът да бъдеш слаб е модерна тенденция, диктувана от медиите и рекламите, които ни карат да вярваме, че ако имаме и един излишен грам, пропускаме нещо от живота си.


Когато спазвате диета, даже и тя да има ефект – отслабнали сте 2 килограма за една седмица, какво от това? Непрекъснато ви е измъчвал глад, били сте раздразнителни, чувствали ли сте се зле. Естествено, спирате диетата и качвате три килограма. Може би трябва да знаете, че теглото, от което сте се освободили така мъчително не е нищо друго освен вода и гликоген (резервен енергиен източник на гликоза, отделян от черния дроб с цел да поддържа нивото на кръвната захар). Ако изобщо сте смъкнали някаква тлъстина тя не е повече от половин килограм.
Дотук трябвало да е станало ясно – аз съм твърдо против диетите. Не мога да ги спазвам, не искам да гладувам, а и не виждам смисъл от тях.
Разделното хранене или правилното съчетаване на храните е друго нещо. При него трябва да се спазват някои основни принципа на хранене:
- избягвайте преработените, рафинирани храни;
- намалете храните, съдържащи консерванти;
- увеличете количеството на пресните зеленчуци;
- винаги яжте плодовете отделно от другите храни;
- винаги пийте прясното мляко отделно от другите храни.
- не смесвайте несъвместими храни: скорбяла с белтъчини .
Белтъчините са: всички видове месо, птици, риба, сирене, яйца, риба, черупчести, кисело мляко.
Скорбяла са: бисквити, хляб, кексове, торти, макаронени изделия,сладкиши, картофи, ориз, захар, мед.
Неутрални (които могат да се консумират едновременно и с двата вида) са: всички зеленчуци (без картофи), салати, семена, ядки, билки, зехтин.
На пръв поглед звучи много просто, но всъщност не е така. Пак трябва да внимаваш какво ядеш и при нашето забързано ежедневие, където се храним на вън и на крак направо е неприложимо.
Така, че аз не можах да спазвам и разделното хранене.
Не съм дебела, но не искам и да напълнявам. Какво правя аз? Първо винаги ходя пеш, когато мога, например до работа – пътят ми е около 15 мин. Е, ако вашият е повече, можете да слезете една спирка по-рано. Обичам да домакинствам. Не можете дataа си представите колко калории се изразходват при гладене, миене на прозорци, дори пускането на прахосмукачката. Докато чистите не мислете за това като задължение, а като начин за раздвижване. Вярно и фитнесът в зала върши работа, но...тук съчетавате две в едно. Танцувайте. Не е задължително в дискотека. Пускате си музика, която харесвате и подскачайте – сама, с любимия, с децата.
И накрая, за да се чувствате добре, независимо как изглеждате – дали сте слаба, пълна или имате някакъв недостатък (не познавам жена, която да се харесва и да не иска да промени нещо в себе си) – обичайте живота и му се усмихвайте. Радвайте се на хората около вас и гледайте света през розови очила.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!



figurata.com

Няма коментари: